Profesyonel Site Yönetimi
Site yönetimi nedir sorusunun kapsamlı bir açıklaması olarak, apartman, toplu konut, residance, plaza, iş merkezi gibi insanların topluca yaşadığı ve iş yaptığı yerlere; temizlik hizmeti, binadaki teknik bakım onarım hizmeti, peyzaj, bahçe bakımı, çevre düzenlemesi hizmeti, havuz bakım hizmeti, hukuki ve idari işler hizmeti, güvenlik ve danışma personeli hizmeti gibi ihtiyaç olunan hizmetlerin profesyonel bir yönetim çatısı altında toplanmasıdır.
SİTE YÖNETİMİ
SİTE YÖNETİMİ
Site yönetimi nedir sorusunun kapsamlı bir açıklaması olarak, apartman, toplu konut, residance, plaza, iş merkezi gibi insanların topluca yaşadığı ve iş yaptığı yerlere; temizlik hizmeti, binadaki teknik bakım onarım hizmeti, peyzaj, bahçe bakımı, çevre düzenlemesi hizmeti, havuz bakım hizmeti, hukuki ve idari işler hizmeti, güvenlik ve danışma personeli hizmeti gibi ihtiyaç olunan hizmetlerin profesyonel bir yönetim çatısı altında toplanmasıdı

Ana bağımsız bölüm yöneticilerinden oluşan site yönetimi, apartman yöneticileri içinden seçilir.

Site yönetimi hizmeti içeriğinde birbirini tanımayan insanların bir araya gelerek oluşturdukları ortak yaşam alanları olan Apartman ve Sitelerde uyulması gereken kurallar, ödenmesi gereken aidatlar gibi konularda takip edilmesi gereken birçok iş kolu vardır. Bu konular ortak yaşamda birçok sorunlara neden olabilir ve bu durum kat malikleri arasında ilişkileri zedeleme noktasına dahi gelebilir.

Site Yönetimi, kat sahipleri ve/veya kiracılara karşı tarafsız ve eşit yönetim anlayışı demektir. Site Yönetim Hizmeti ‘Kat Mülkiyeti Kanununu’ esas alınarak gerçekleştirilir.

Kat Mülkiyeti Kanunu, bina ve site yönetimi açısından önemli unsurları bir araya getirmek amacıyla 1965 yılında resmi bir şekilde yazıya dökülmüştür. Eğer ki yönetici görevini ilk kez yerine getirecekseniz; sizden önceki yöneticiden görevi devralırken genel bilgi alabilirsiniz. Ancak görev ve sorumluluklarınızı daha iyi anlayabilmeniz için Kat Mülkiyeti Kanununda yer alan kurallardan yararlanabilirsiniz.

Yönetici, kat maliklerinin onayı ile belirlenir. Yönetici, bina ile ilgili tüm sorumlulukları denetler. Tüm işlerin devamlılığını sağlayan kişi konumundadır. Kat Mülkiyet Kanunu’nda yöneticinin görevleri açıkça belirtilmiştir.


Site Yöneticisi Kimdir? Ne Yapar?
Yaşadığımız apartman, sitenin bir parçası olabilir. Apartmanlar birleşerek siteleri oluşturur. Apartmanımız aslında bütünün bir parçasıdır. Bu konuda devreye site yönetimi kavramı girer. Site yöneticisi, apartman yönetiminde yer alan kişiler tarafından belirlenir ve tüm sitenin sorumluluğunu alır.

Site yöneticisi; site içerisindeki ortak alanların iyileştirilmesi için gerekli bakım, onarım ve tadilat işlemlerin yapılmasında öncülük eder. Şikayet ve önerileri dikkate alır. Genel işlerin takibini yapar.

Site yönetimi, apartman yönetimleri baz alındığında bir nevi üst yönetimdir. Apartman yönetimlerinden farklı olarak tüm site alanını tek elden yönetir.

Site yöneticisi; ortak alanların bakım, onarım ve tadilat işleri ile ilgilenir. Ana bağımsız bölüm yöneticilerinden oluşur ve apartman yöneticileri içinden seçilir.


Site Yönetimi Nasıl Oluşturulur?
Yöneticisi olmayan apartmanlarda kat maliklerinden biri ya da bir kaçı yönetim oluşturur. Yönetim oluşabilmesi için aşağıda belirtilen defterler temin edilir ve noterde apartman adına tescil ettirilir;

  • 1 karar defteri
  • 1 vezne defteri / 1 işletme defteri
Yönetim oluşturmak için yapılması gereken işlemler;
  • Tüm kat maliklerinin katılması gereken toplantı düzenlenir.
  • Toplantıya katılmaları için; kat maliklerine imza karşılığında bir davet tebliğ edilir.
  • Toplantı bildirisinin bir nüshası apartman panosuna asılmalıdır.
  • Yöneticilerin kat maliki olma zorunluluğu yoktur.
Hangi Yapılarda Kurulur?
Kat Mülkiyet Kanunu’nun 34.maddesi gereği 8 ya da daha fazla bağımsız bölüme sahip olan yapılarda yönetici bulundurmak zorunludur. Bununla birlikte istenilen her yapı tarzında site yönetimi kurulabilir.
Site Yönetiminin Görevleri Nelerdir?
  • Kat Mülkiyet Kanunu’nun 35. Maddesine göre genel yönetim işlerinin görülmesidir.
  • Site, apartman ya da lojman yöneticilerin adres değişikliklerini muhtara bildirmek zorundadır.
  • Yapı içerisinde kömürlük, garaj, depo, kullanılmayan boş bağımsız bölüm gibi yerlerde kimsenin yaşamıyor olmasını takip etmelidir.
  • Kat malikleri, çalışanlarının kimliklerini kapıcılara, güvenlik görevlilerine ve yönetime bildirmek zorundadır. Yönetim bu takipleri yapmak durumundadır.
Teklif ve taleplerinizi bekler, Saygılarımızı sunarız